ÇİM BAKIM EKİPMANLARI VE AKDENİZ İKLİMİ GENEL ÇİM BAKIMI
Yoğun kullanım, silindirleme, yağmur ve diğer uygun olmayan koşullar, zamanla sıkıştırılmış toprakların olmasına neden olacağından yüzeyden itibaren 10 cm.lik kısımdaki çim kökleri artan havasızlıktan etkilenecektir.
Bu durumu giderilmesi için Uzman Peyzaj Mimarı veya Ziraat Mühendisleri denetiminde kök havalandırma makinesi ile ihtiyaca göre tine denilen bıçakların dikey olarak yüzeyden itibaren ortalama 1 cm – 10 cm ye kadar sokulması sağlanarak havalandırma yapılmalıdır. Bu uygulama traktör kuyruk milinden güç alarak çalışan makinalar ile yapılacağı gibi, kendinden motorize makinelerle birlikte de yapılabilmektedir. Tercihen komple dikey çalışan motorize makine kullanılması tavsiye edilir.
Sahasının ihtiyacına göre her yıl en az 2 kere bakım sürecinde kök havalandırma işlemi yapılır. İhtiyaca, zeminin sıkışma ve su geçirgenliğinin azalma durumuna göre işlem tekrarlanacaktır. Suyun drene edilmesini sağlamak için toprak düzenleyiciler de kullanılmalıdır. Kök havalandırmayı takiben yapılacak kumlama, gübreleme ve tohumlama, çimin büyümesi ve güçlenmesini artırır.
2- KUMLAMA (TOP DRESSİNG )
Çim traktörüne çekilir tip bağlı kuyruk mili ve hidrolik güç çıkışları ile çalışan 140 – 150 cm iş genişliğinde 1 mm – 20 mm kum serme özelliğine sahip özel çim kumlama makinası ile yapılır. Her türlü havalandırma, verticut, ara ekim işleminden sonra ve program dışı zemin formasyonunda ki bozukluklar için program dışı kumlama yapılmalıdır. Kullanılacak kum yıkanmış, elenmiş ortalama 0-2 mm ölçülerinde olmalı ve kil içermemelidir. Kumlama makinası ile atılan kumun çim yüzeyine homojen şekilde dağıtılması ve yedirilmesi gerekmektedir.
3- ÇİM YÜZEYİ HAVALANDIRMASI (VERTİ-CUT)
100–130 cm iş genişliğinde, topladığı çim artıklarını deposunda toplayabilen saha dışına nakledebilen özel çim lastikli verti-cut makinası ile havalandırma yapılır.
Çim biçimi ile toprak yüzeyine yığılan ölü ve canlı organik maddelerin toplanması sonucunda toprak yüzeyi ile yeşil vejetasyon alanları arasında yapılır. Verticut ile yüzey havalandırma yaparak bu tabaka kesilecek ve yüzeye çıkarılacaktır. Yüzey havalandırmayı takiben çıkan elyaflar iyi bir elyaf toplama makinesi ile temizlenmesi gerekir.
Yüzey havalandırma, çok sık bitki gelişimi olan zeminlerin olumsuz etkilerini azaltmak üzere kullanılır.
4- ÇİM BİÇİMİ
Rotary Bıçaklı Çim Traktörü
Uygun yükseklikte düzenli çim biçmek, futbol alanlarında çim bakımının temelidir. Futbol sahalarındaki çim yüzeylerinin biçimi oyuncunun top oynarken fiziksel gücünün etkilenmediği, topun normal sıçrama ve seyrinin sağlandığı ve bitkinin normal fizyolojik faaliyetlerinde bir aksaklık olmadığı, genleşmenin meydana geldiği bir yükseklikte yapılır.
Çim biçim yüksekliği temel olarak oyun sezonunda 25 mm-30 mm olmalıdır. Ancak sezon dışı dönemlere denk gelen aşırı sıcak yaz ayları ve kış devre arasında korumaya yönelik yöntemlerle biçim yüksekliği mikro klimaya göre değişiklik gerektirebilir.Çok özel durumlar dışında biçim yüksekliği 20 mm altına inmemelidir.
Çim biçimlerinde yön değiştirilerek kesim yapılmalıdır. Her yapılan biçim sonrasında sahada kalan çim elyafları her zaman ortadan kaldırılmalıdır.
Sıcak havalarda, biçimden sonra uç kısımlarda ani su kaybı nedeniyle yanmalara engel olmak için biçimin akşam üzeri yapılması ve biçimden sonra hemen sulama yapılmalıdır.
Biçimi yapılacak alanın daha önce taş, odun, madeni parça vb. cam parçaları gibi maddelerden temizlenmiş olması ve biçimin uygun özellikli temiz ve keskin bıçaklı makine ile yapılması gereklidir.
Silindir Bıçaklı Çim Biçme Makinesi
Biçim işleminde zeminde ilk defa kesim yapılacaksa veya ara ekim yapıldıysa yatay bıçaklı (rotary) makine ile kesim yapılmalı ,silindir bıçaklı makineler çimin kök tutuculuğu arttığında kullanılmalıdır.Kesim yapılan makinaların bıçaklarının keskin olması gerekmektedir.
Biçim işlemi yapıldıktan sonra makinaların temizlenmesine özen gösterilmelidir.
5-İLAÇLAMA
Traktöre üç nokta askı sistemi ile bağlı kuyruk milinden tahrikli 100–600 L hacimli 3 kollu ilaçlama makinası ile yapılır. Sıvı ya da toz şeklindeki bitki besleme ürünleri sahanın ölçüleri baz alınarak iyi bir kalibrasyon hesabı ile birlikte pülvarizatör kullanılarak uygulanır.
6-GÜBRELEME
Gübre Serpme Makinası
Çimler ıslak iken gübreleme yapılmamalıdır.
Yılda 3 defa yavaş erir çim gübresi kullanılmalıdır.
Çim sahaya her ay düzenli olmak üzere kompoze gübre (N.P.K) , bitkinin ihtiyacı olan oranlarda uygulanmadır.
Bitki gelişim düzenleyiciler (aktivatör), toprak düzenleyicileri, köklendirici hormonlar ve micro besin elementleri ile saha direnci desteklenmelidir.
Çimler üzerinde topaklar ve birikintiler bırakmadan tüm sahaya eşit olarak serpilmelidir. Saha ve kullanılacak gübre miktarı, eşit parçalara ayrılarak gübrenin eşit dağılımı sağlanmalıdır. Aksi halde çimlerde renk ve gelişim farklılığı olur ve kötü bir görüntü ortaya çıkabilir.
Kışın enzimli yaprak ve kök gübreleri uygulanmalıdır.
Gübreleme sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
Don olan ve rüzgarlı günlerde ve çok sıcak saatlerde gübreleme yapılmamalıdır.
Gübreleme, gübre atma makinesi ile homojen bir şekilde yapılmalıdır.
Kuyruk milinden tahrikli ve homojen gübre atılmasını sağlayan sağlayan tek/çift santrifüjlü minimum 200-400 lt depo hacimli gübre serpme makinası ile yapılmalıdır
7-ARA EKİM MAKİNASI (VERTİ-SEED)
Sahada mevcut karışıma uygun sertifikalı spor çeşidi çim türleri ile ara ekim yapılmalıdır.
Tohum ekimi; Eylül tohumlaması, Mart tohumlaması ve her maçtan sonra lokal tohumlama olacak şekilde uygulanmalıdır.
Tohum atılan bölgelerdeki metrekare gram miktarları mühendis ya da peyzaj mimarı kontrolünde Eylül ve Mart tohumlamasında 80-100 g/m2 , maç sonrası lokal tohumlamada 25-30 g/m2 ye kadar değişiklik gösterebilir. Tohumlama işleminden sonra tüm alana 0,8 cm - 1 cm yüksekliğinde 0-2 mm kalınlığında kum serilecektir. Çim tohum ekimini takiben silindirleme yapılacaktır.
8-SİLİNDİRLEME
Silindirleme çim bitkisinin vejetasyon periyoduna göre ayarlanmalıdır. Hafif ve orta olmak üzere yapılır. Çok ıslak ya da çok kuru zeminlerde silindirleme yapılmamalıdır. Yapım aşamasında ve tohumlamada tohum ekimini takiben 200-250 kg.lık hafif silindirleme yapılmalıdır.
Normal silindirleme her maç öncesinde alan tamamen silindirlenmelidir.
Onarılan alanların sağlamlaştırılmasına, krampon ile yapılan basma izlerinin düzeltilmesinde, ıslak çimde yapılan maç ve antrenmandan sonra uygulanmalıdır
Stadda temin edilecek olan 250 kg -500 kg ağırlığında uzunluğu 1 m , çapı 70 cm yi geçmeyen silindirlerle yapılmalıdır
SERCAN BİÇİKÇİ
ZİRAAT MÜHENDİSİ